30 Ankestævning til landsretten

 

Du kan på sagsportalen anke en dom til landsretten, hvis du ikke har fået (fuldt) medhold i byretten. Det kan være en god idé forinden at kontakte en advokat for at drøfte, om du bør anke dommen.

Du anker på sagens forside ved at trykke på knappen ”Opret appel” og derefter vælge ”Anke”.

I retsplejelovens § 373 står, hvilke oplysninger retten skal have, når du anker:

o   Angivelse af den dom, der ankes

o   Indstævntes (modpartens) adresse

o   Appellantens (din) adresse

o   Appellantens (din) påstand

o   De argumenter, dokumenter og andre beviser, som appellanten (du) vil påberåbe sig, og som ikke var påberåbt i foregående instans

Landsretten får automatisk overført de oplysninger, som er registreret på sagen. Hvis nogle af disse oplysninger er forkerte eller ikke passer til ankesagen, kan du ændre dem.

Når du indtaster dine oplysninger, kan du for hvert trin enten gemme og gå videre ved at trykke på ”fortsæt”, eller du kan gemme som en kladde med henblik på senere at gøre oprettelsen færdig. Når du har godkendt dine oplysninger, dannes der automatisk en ankestævning. Ankestævningen er altså ikke et dokument, som du sender til retten, men et dokument som automatisk bliver dannet på baggrund af dine oplysninger. Hvis du har skrevet din sagsfremstilling og dine argumenter vedrørende ankesagen i et processkrift, kan du indlæse dette som et ”supplement til ankestævningen”.

Når du har godkendt ankestævningen, vil byretten overføre sagen til landsretten. Hvis du ikke betaler retsafgift samtidig med ankestævningen, vil byretten rykke dig for betaling. Hvis du ikke betaler inden fristens udløb, må du forvente, at landsretten afviser anken.

Hvis dine indtastede oplysninger ikke er tilstrækkelige, eller der er andre mangler ved stævningen, kan landsretten fastsætte en frist til, at du udbedrer manglerne.

Når ankesagen er oprettet, får indstævnte adgang til at se sagen på sagsportalen. Indstævnte kan bekræfte at have modtaget sagen (frafald af kald og varsel). Hvis indstævnte ikke foretager sig noget, vil landsretten forkynde ankestævningen med bilag for indstævnte. Indstævnte har ikke pligt til at indlevere svarskrift i en ankesag. Hvis indstævnte ikke svarer, tages det som udtryk for, at indstævnte er tilfreds med byrettens dom og dermed påstår stadfæstelse.